Menú superior

Ets a: Inici / Pòdcast de la BC


Right menu

Arxiu

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Pòdcast de la BC

67. Els premis “Hommage à trois” d’art gràfic

Roser Pintó, presidenta de l’Associació Internacional "Duana de les Arts", AIDA, i Anna Nicolau, bibliotecària de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya, ens parlen en aquest capítol del concurs “Hommage à trois”, que es convoca cada any i que vol homenatjar tres escriptors dels quals se celebren aniversaris, amb noves obres artístiques de gravat i fotografia.

Imatge de portada: Ask baron: is religion the opium of the people?, d’Andrew Levitsky

12/07/2024

66. Els primers tresors impresos de la Biblioteca de Catalunya

Núria Altarriba, directora de la Unitat Bibliogràfica de la Biblioteca de Catalunya, ha seleccionat per aquest capítol del pòdcast un seguit de títols que provenen de les primeres col·leccions que van formar part de la Biblioteca de Catalunya. Així, hi trobem alguns incunables i volums antics escrits en català. Aquests tresors estan tots digitalitzats i es poden consultar a través d'Internet.

Imatge: detall de la portada del Llibre del Coch, de Rupert de Nola.

28/06/2024

65. El Barcelona Festival of Song

Coincidint amb la vintena edició del Barcelona Festival of Song, un curs i cicle de concerts dedicats a la cançó llatinoamericana i ibèrica, descobrim l’origen, els objectius i el format d’aquest festival que es fa a la capital catalana i en el qual la Biblioteca de Catalunya hi té un paper destacat. Ens en parla Patricia Caicedo, soprano, musicòloga i directora del festival.

Foto de portada d'aquest capítol: Oriol Miralles.

17/06/2024

64. Els infants de l’Hospital de la Santa Creu

Sabies que l’hospital que hi va haver en l’edifici que actualment ocupa la Biblioteca de Catalunya va acollir durant molt de temps desenes i desenes d’infants que eren abandonats a la porta de l’hospital, perquè les famílies no podien fer-se’n càrrec? Una tasca social que l’Hospital de la Santa Creu va dur a terme des de la seva creació, al 1401, fins a la segona meitat del segle XIX. De tot plegat en parlem en aquest capítol amb Marga Losantos, la responsable del Servei d’Accés i Obtenció de Documents de la Biblioteca de Catalunya.

Imatge de portada: Centre Excursionista de Catalunya

30/05/2024

63. El Laboratori d'àudio i vídeo

La Unitat de Sonors i Audiovisuals de la Biblioteca de Catalunya disposa d’un servei de laboratori que permet donar accés als usuaris als fons sonors i audiovisuals dels quals disposa, els preserva digitalment i dona servei a diferents necessitats internes de la Biblioteca, com ara músiques o vídeos per a exposicions, el blog o el pòdcast. També dona servei a repositoris com Europeana o la Memòria Digital de Catalunya. En aquest capítol et parlem del Laboratori d’àudio i vídeo, d’on està situat, de com funciona, i ho fem amb Margarida Ullate i Estanyol, la directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, i amb Francisco Bellido, tècnic d’imatge i d’audiovisuals.

17/05/2024

62. Compondre en clau femenina

La Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Catalunya acull, entre el 18 d’abril i el 29 de juny de 2024, l’exposició Compondre en clau femenina. En total són trenta-cinc les compositores representades. Autores catalanes o de l’àmbit català, de les quals la Biblioteca conserva documents diversos, com cartes, fotografies, partitures manuscrites i impreses, o enregistraments. En parlem amb Pilar Estrada i Montse Molina, de la Secció de Música, que són les comissàries de la mostra.

Un agraïment especial als segells discogràfics Columna Música i La mà de Guido, per autoritzar-nos a fer sonar la música de moltes d’aquestes compositores, que podem sentir al llarg del capítol.

06/05/2024

61. La Biblioteca de Catalunya es mostra per Sant Jordi

Sant Jordi és un dia especial a la Biblioteca. Les persones que ens visiten poden veure espais que habitualment no són accessibles al públic. I també s’organitzen exposicions al llarg del recorregut, que organitzen des dels diversos departaments de la BC, i que tenen com a objectiu mostrar la riquesa documental que amaguen els nostres fons. En aquest capítol et parlem d’algunes de les mostres que es van poder veure durant la diada de Sant Jordi del 2024. Hi podem sentir, per aquest ordre, les veus d’Eugènia Serra (Direcció), Marga Losantos (Servei d’Accés i Obtenció de Documents), Iris Torregrossa (Secció de Manuscrits i Fons Personals), Maria Sadurní (Unitat Gràfica), Sole Sánchez (Secció de Música), Núria Grau (Servei d’Emmagatzemament, Preservació i Conservació), Pepa Bagaria (Hemeroteca), Judit Junyent (Unitat de Sonors i Audiovisuals), Pol Cruells (Unitat de Sonors i Audiovisuals), Ricard Marco (fotògraf), Alicia Morant (Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials) i Marga Ruiz (Servei d’Accés i Obtenció de Documents).

Foto de portada d’aquest capítol: Oriol Miralles.

24/04/2024

60. Toni Batllori, el gran ninotaire

En aquest capítol ens aproximem a la figura d’un dels grans humoristes gràfics del nostre país, com va ser Toni Batllori (1951-2023). Ens fixem sobretot en la sèrie de Ninots, la tira còmica que va elaborar durant prop de trenta anys per al diari La Vanguardia. Els dibuixos originals dels Ninots —més de 8.000— van ingressar l’any 2023 a la Biblioteca de Catalunya a través d’una adquisició feta per part de la mateixa biblioteca. De tot plegat en parlem amb Sílvia Ferrer, la directora de la Unitat Gràfica.

08/04/2024

59. L’apassionant Calaix de Sastre del Baró de Maldà

Qui va ser el Baró de Maldà? Què és el Calaix de Sastre i de què tracta? Quants volums el formen i en quins anys van ser escrits? D’aquestes i altres qüestions en parlem amb Anna Gudayol, Cap de la Secció de Manuscrits i Fons Personals, que ens explica també com bona part dels manuscrits originals es van poder salvar durant la Guerra Civil, per iniciativa d’Agustí Duran i Sanpere, responsable de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

22/03/2024

58. Revistes esportives a Catalunya: des dels inicis a Barcelona‘92

Entre el 27 de febrer i el 2 d’abril del 2024, l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya acull una petita exposició sobre l’evolució de la premsa esportiva al nostre país, des de finals del segle XIX fins als Jocs Olímpics de Barcelona. En parlem amb Pepa Bagaria, directora de l’Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya, i comissària d’aquesta mostra juntament amb Vanessa Torres.

Imatge de portada d’aquest capítol: Il·lustració de Meléndez per a la revista Sports.

12/03/2024