Introducció a les Concrecions a les AACR2 (Part II)

 

 

Sumari

 

INTRODUCCIÓ

FONTS

 

 

SUMARI GENERAL

 

 

 

 

INTRODUCCIÓ

L'edició 2008 de les Concrecions a les AACR2 (Part II) inclou el contingut de l'edició del 2002 i les actualitzacions fins el 2007. En aquesta edició els exemples han estat codificats d'acord amb el Format MARC 21.

 

En els exemples codificats de registres bibliogràfics s'ha utilitzat l'edició del Format MARC 21 concís per a dades bibliogràfiques, i per als registres d'autoritat l'edició del Format MARC 21 concís per a dades d'autoritat.

 

 

INTRODUCCIÓ (Edició 2002)

 

El procés d'elaboració de les Concrecions a les AACR2 (Part II) s'inicià amb la preparació d'un esborrany fet per Antonio Gázquez i Paquita Navarro. El novembre de l’any 2000 la Biblioteca de Catalunya va crear un grup de treball per a la revisió de l'esborrany, i la redacció i l’aprovació del text definitiu. Els membres del grup foren designats pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya –Assumpció Estivill, Margarida Mallol i Anna Rovira–, pel Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya –Marta Tort–, per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona –Jesús Gascón– i per la mateixa Biblioteca de Catalunya –Antonio Gázquez.

 

Les regles de la segona part de les AACR2 i les seves concrecions serveixen per a determinar la tria i la forma dels encapçalaments de l'entrada principal i de les entrades secundàries que són punts d'accés a la descripció en el catàleg. Pel que fa a la tria dels encapçalaments de les entrades secundàries, aquesta normativa estableix els punts d'accés que es consideren obligatoris per als registres bibliogràfics amb nivell de codificació complet[1] –"blanc" en la posició 18 de la capçalera dels registres CATMARC; queden fora del seu abast els documents catalogats a altres nivells o els que reben un tractament catalogràfic especial (per exemple, els reculls facticis).

 

Per a la redacció de les Concrecions s’han tingut en compte els textos que s’enumeren més avall, a l’apartat Fonts. Les concrecions que han estat extretes o que es fonamenten en aquests textos han estat assenyalades amb la citació abreviada de la font i el seu identificador. Ara bé, la citació d'una font no suposa que el text que figura a les Concrecions sigui una mera còpia o traducció del text citat. El text original objecte de la citació ha pogut ser reorganitzat, adaptat, alterat o, en determinats casos, utilitzat com a punt de partida d'una elaboració pròpia amb un resultat que pot arribar a no coincidir amb el del text original.

 

Per tal de facilitar-ne la consulta, el text de les Concrecions ha estat organitzat seguint l'estructura i l'ordenació de la versió catalana de les AACR2, 1988 rev.

 

En els exemples codificats s'ha utilitzat la segona edició del CATMARC[2] per als registres bibliogràfics i l'adaptació de l'USMARC d'autoritats feta pel GUVE[3] per als registres d'autoritat.

 

La pràctica catalogràfica de la Biblioteca de Catalunya considerada opcional per a la resta de centres catalogràfics ha estat inclosa en les Concrecions a títol informatiu i sempre és precedida de les paraules introductòries "Pràctica de la Biblioteca de Catalunya".

 

Agraïm a les institucions, als centres bibliogràfics i als professionals les observacions i els comentaris que han enriquit el text de les Concrecions que ara es presenta i que en diversos punts recull les opinions majoritàries expressades en un qüestionari que s’envià a vint-i sis centres catalans. Tanmateix, aquest no és un text tancat, sinó que s’haurà d’anar modificant a mesura que la seva aplicació ho recomani i ho requereixin les esmenes introduïdes a les AACR2. Per això voldríem continuar comptant amb la col·laboració dels usuaris d'aquesta eina de treball que desitgem que afavoreixi l'intercanvi d'informació bibliogràfica en l’àmbit bibliotecari català.

 

 

Grup de Treball per a les

 

Concrecions a les AACR2

 

 

FONTS

 

AACR2

Anglo-American cataloguing rules. 2nd. ed., 1998 rev. Otawa: Canadian Library Association; London: Library Association Publishing Limited; Chicago: American Library Association, 1998.

 

 

Regles angloamericanes de catalogació: traducció de les Anglo-American cataloging rules, second edition, 1988 revision. Barcelona: Biblioteca de Catalunya; Vic: EUMO, 1996.

 

AACR2 D&RI

AACR2 decisions & rule interpretations. 6th ed. Ottawa: Canadian Library Association, cop. 1994.

 

CC-UAB

Concrecions a la catalogació. Servei de Biblioteques. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, 1996.

 

CBUB

"Concrecions de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona per a la redacció de la descripció de registres bibliogràfics. 2, Concrecions a la traducció catalana (1996) de les AACR2rev. 1988". Biblioteca de la Universitat de Barcelona, Àrea de Procés Tècnic, Unitat Tècnica de Descripció. Maig de 1997.

 

CCM

CONSER cataloging manual. Washington, D.C.: Serial Record Division, Library of Congress: Distributed by the Cataloging Distribution Service, 1993-    .

 

CLL

Lembke, Melody Busse; Lawreence, Rhonda K. Cataloging legal literature: a manual on AACR2R and Library of Congress subject headings for legal materials. Littleton: F.B. Rothman, 1997-    .

 

CSB

Cataloging service bulletin. Processing Services. Washington: Library of Congress, Processing Services, [1978-    .

 

LCRI

Library of Congress rule interpretations. Washington, D.C.: Cataloging Distribution Service, Library of Congress, 1990-    .

 

RC

Reglas de catalogación. Ed. nuevamente rev. [Madrid]: Ministerio de Educación y Cultura, Centro de Publicaciones: Boletín Oficial del Estado, 1999.

SCM-SH

Library of Congress. Cataloging Policy and Support Office. Subject cataloging manual. Subject headings. 5th ed. Washington, D.C.: Cataloging Distribution Service, Library of Congress, 1996-    .

 

Smiraglia

Smiraglia, Richard P. Describing music materials: a manual for descriptive cataloging of printed and recorded music, music videos, and archival music collections: for use with AACR2 and APPM. 3rd ed. Lake Crystal: Soldier Creek Press, 1997.

 

 

NOTES DE LA INTRODUCCIÓ



[1] Cal entrendre que, d'acord amb la norma 21.29D, els centres catalogràfics poden fer, a més dels encapçalaments d'entrades secundàries obligatoris, qualsevol altre encapçalament que considerin neccesari en el context del seu catàleg.

[2] Manual del CATMARC. 2a ed. rev. i augm. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Institut Català de Bibliografia, 1987-    . 1 vol. (en paginació múltiple).

[3] Format MARC per a dades d'autoritat: menció resumida dels designadors de contingut: definició dels camps, indicadors i subcamps. Grup d'Usuaris VTLS-Espanya. 1992.

 

 


SUMARI GENERAL

 

Biblioteca de Catalunya

Servei de Normalització Bibliogràfica

 


 

snb@bnc.cat

02/06/2008