Les nadales i felicitacions de Lisi Martín
La Biblioteca de Catalunya conserva un fons de nadales i felicitacions de Lisi Martín, que inclou una col·lecció completa de la seva producció de targes impreses, làmines i una mostra destacada de dibuixos originals realitzats, principalment, per a nadales (http://www.bnc.cat/Fons-i-col-leccions/Cerca-Fons-i-col-leccions/Martin-Lisi).
Tot i formar part d’una generació excepcional d’il·lustradores catalanes, el fet que desenvolupés el gruix de la seva carrera treballant per editors de fora del nostre país, ha fet que Lisi Martín sigui poc coneguda a Catalunya. La seva prestigiosa obra, però, gaudeix d’un ampli i merescut reconeixement més enllà de les nostres fronteres.
Nascuda a Barcelona el 1944, Lisi Martín va formar-se com a il·lustradora a l’Escola Massana de Barcelona.
Els primers anys de la seva vida professional va treballar per a l’editorial catalana Busquets dibuixant majoritàriament postals de Nadal.
Postal de Nadal de Lisi Martín editada per Busquets
Ja en els seus inicis professionals destacava pels seus dibuixos plens de detalls, tendresa i personalitat. El seu estil encaixava a la perfecció amb els gustos nòrdics i centreeuropeus, i el seu talent no va passar desapercebut als responsables de les potents editorials del nord d’Europa.
A principis de la dècada dels 80, després d’una visita a la Fira de Frankfurt, Lisi Martín va començar a dibuixar per l’editorial sueca Pictura Inc. i ho va seguir fent sempre més fins a la seva jubilació.
Dibuix de Lisi Martín
Els seus dibuixos no només han il·lustrat postals de Nadal i tota mena de felicitacions, també se n’han fet nines, paper de regal, edicions seriades de plats i figures de porcellana i tota mena de marxandatge pel mercat europeu i nord-americà.
Lisi Martín empra l’aquarel·la, tècnica que domina amb mestria. Utilitza també els llapis aquarel·lables per perfilar i ombrejar amb precisió. No fa servir mai líquid d’emmascarar per reservar els blancs i així evita que els dibuixos quedin massa “durs”. Per contra, els aconsegueix aprofitant el to del paper o els llapis aquarel·lables i, molt ocasionalment, el gouache. Amb aquest procés de treball aconsegueix transicions, formes i colors suaus amb colors nets, majoritàriament tons pastel, molts cops combinats amb vermells potents.
Les ambientacions són d’una importància cabdal i dibuixa en cada moment l’entorn necessari per aconseguir endinsar-nos en el seu univers idíl·lic i romàntic amb protagonistes majoritàriament infantils.
En els dibuixos de Lisi Martín els infants tenen habitualment el paper protagonista
Els dibuixos de Lisi Martín requereixen molt més que una simple mirada. Fruit d’una composició estudiada, en observar-los atentament es fa palès que no hi cap element que hagi estat dibuixat per atzar o que sigui producte de la improvisació.
Cada un d’ells explica una història que se’ns va descobrint a poc a poc quan el mirem amb atenció. Cada detall està estratègicament situat en el dibuix per explicar-nos què està passant.
Mirant els dibuixos de Lisi Martín amb deteniment descobrim que hi succeeixen diverses històries paral·leles
Molts cops les escenes que dibuixa són plenes d’activitat i simpatia amb històries paral·leles acompanyant el motiu principal que, força sovint, ens arrenquen un somriure.
Altres vegades són tranquil·les i austeres, fins i tot melancòliques, envoltades d’aparent senzillesa.
Dibuix de Lisi Martín
Cal destacar que, malgrat haver dibuixat postals de Nadal i felicitacions al llarg de més de trenta anys, segons explica la mateixa autora, no trobarem en la seva obra dos vestits amb el mateix estampat o dos Pares Noel amb la mateixa cara. Gran part de la força de les seves il·lustracions recau en aquesta versatilitat, tot i treballar en un ventall temàtic tan acotat.
Indubtablement, la seva obra és fruit del seu treball meticulós, la cerca constant de la perfecció i l’amor per la feina ben feta.
Dibuix de Lisi Martín
Montserrat Sanchiz Bosch
Unitat Gràfica
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca