El turisme és una activitat que, segons alguns autors, cerca els seus orígens en les primeres migracions de la humanitat. Tanmateix, en la cultura occidental, sembla que s’inicià entre mitjans i finals del segle XIX, amb la millora dels transports, els grans viatges dels exploradors i el creixement d’una societat burgesa que destinava part del seu temps d’oci als flamants balnearis o a la recerca de l’art.
Els fulls d’anuncis, cartells, guies de forasters i llibres de viatges van fomentar el desig de veure llocs emblemàtics o exòtics, però també de descobrir el propi territori. Per a alguns les revistes d’excursionisme són les primeres revistes de turisme.
Els estats van veure en el turisme, promogut per les societats hoteleres i de transports, un motor econòmic de primera magnitud, de tal manera que van començar a dedicar part de la seva activitat al foment del turisme exterior i interior. Amb aquesta finalitat, per exemple, el 1905 es va crear a Espanya la Comisión Nacional Permanente per a “fomentar en España... las excursiones artísticas y de recreo del público extrangero”.
El mateix 1905 apareix a Barcelona la revista El Viajero, de la Sociedad de Fondistas de Barcelona y las del resto de España, i el 1908 es funda la Sociedad de Atracción de Forasteros (SAF), organisme privat que va agrupar comerciants, industrials i molta altra gent influent. La intenció era promocionar Barcelona i Catalunya, tot mantenint-la al marge dels greus avatars polítics i socials que s’esdevenien en aquells moments. La SAF, el 1910, inicia la publicació de dues revistes de turisme: Barcelona, que conté un article monogràfic i informació d’interès per als socis de l’entitat i Barcelona atracción, que conté nombrosos articles i fotografies de Barcelona i altres llocs de Catalunya.
El Primer Congrés de Turisme de Catalunya, promogut per la SAF i amb el ple suport de la Mancomunitat de Catalunya va tenir lloc a Barcelona, entre el 19 i el 22 de juny de 1919. Aquest any s’escau el seu centenari. I, el 2019, és també el segon any dedicat al Turisme Cultural per la Generalitat de Catalunya. Entre aquestes dues efemèrides han transcorregut 100 anys durant els quals les revistes de turisme s’han anat adaptant a cada nova circumstància política i social.
La quantitat de títols de turisme conservats a la Biblioteca de Catalunya no és especialment nombrosa, però ens permet presentar una mostra prou significativa, en la qual el visitant podrà trobar les revistes adreçades al turisme de classe benestant o elitista, a l’anomenat turisme de masses i en els darrers temps a un nou turisme cada cop més especialitzat: gastronòmic, rural, d’aventura, cultural, etc. A l’exposició podem trobar títols la finalitat dels quals és especialment la difusió de Catalunya cap a l’exterior però també revistes publicades a Catalunya que promouen el turisme i el plaer de viatjar a qualsevol part del món.
Resseguir aquesta selecció en període de vacances esperem que resulti atractiu i evocador...
Bon estiu!
Tríptic de l'exposició
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca