Al pot petit... Llibres miniatura i microscòpics a la BC
Fecha inicio: 18/04/2019 Fecha final: 18/05/2019
Lugar: Espai Zero
Horario: De dilluns a divendres, de 9 h a 20 h Dissabtes, de 9 h a 14 h
Comisariado: Marta Navarro Nogueras
Maquetes de vaixells dins d’ampolles de vidre, cases de nines minúscules, soldadets de plom mil·limètrics, bonsais... Les coses petites solen despertar una certa fascinació, ja sigui per la seva aparent fragilitat, o bé per la seva dificultat d’execució o construcció. Els llibres no s’han escapat d’aquesta mirada curiosa.
Centrant-nos en la lletra impresa, des dels inicis de la impremta ja trobem llibres de format petit, produïts més aviat per un sentit pràctic que no pas pel fet de crear una peça singular. Al segle XIX es produeix l’esclat d’aquest tipus d’edicions, lligat a l’evolució de les tècniques d’impressió i de reproducció d’imatges.
Actualment hi ha un cert consens en la mida de 7’5 cm per considerar que un llibre és de format miniatura. Tot i que hi ha impresos antics de mida semblant, segons els experts aquesta convenció no és aplicable de manera retrospectiva. La consideració de microscòpic es relaciona amb la mida de la tipografia i amb la dificultat de lectura a ull nu.
La Biblioteca de Catalunya té una col·lecció dedicada a aquest tipus d’edicions: la Col·lecció Microscòpica. Va ser iniciada l’any 1964 amb l’obra Missatge del President Wilson endreçat al Congrés dels Estats Units el 8 de janer de 1918 i actualment compta amb més de tres-cents exemplars. D’edicions menudes, però, n’hi ha també a altres col·leccions. Tipològicament, trobem des de llibres de devoció popular, textos sagrats i litúrgics, fins a almanacs, com també obres literàries –clàssics, obra cervantina-, diccionaris, obres adreçades al públic infantil o textos de caire jurídic.
Amb aquesta mostra us convidem a fer un passeig pels impresos de format petit a les col·leccions de la BC, des del segle XVI fins a les darreres col·leccions editorials del segle XXI.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca