Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Enric Morera, musicar el modernisme




Enric Morera, musicar el modernisme

Data inici: 11/03/2016 Data final: 12/04/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Pol Cruells, Secció de Música

Compositor, director i pedagog, Enric Morera i Viura (Barcelona, 1865-1942) és un dels creadors més significatius de la música catalana del tombant de segle XX.

Compromès amb l’ideari nacionalista i modernista, gran part del seu catàleg s’adscriu a l'estètica neoromàntica, sumant-se a l’impuls del cant coral iniciat per Josep Anselm Clavé.

La seva obra reflecteix la complicitat de compositors com Isaac Albéniz i Enric Granados, amb qui compartí el projecte i creació del Teatre Líric Català, i també la influència dels seus mestres Felip Pedrell, Carles G. Vidiella o Ernesto Cioffi.

A més, la col·laboració amb reconeguts escriptors coetanis com Àngel Guimerà, Víctor Balaguer, Josep Carner, Ignasi Iglesias, Apel·les Mestres i Santiago Rusiñol, en l’obra lírica, i Joan Maragall, Emili Guanyabéns, Josep Maria de Sagarra i Joan Llongueras, en la música vocal i coral, el situen al capdavant de l’escena musical de l’època.

La producció de Morera comprèn gairebé tots els gèneres. Entre ells destaca la música escènica, l’obra coral i les sardanes. També tenen especial rellevància les seves harmonitzacions per a cor de cançons populars catalanes.

La mostra que aquí s’exposa està emmarcada en l’Any Morera, celebrat amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, i inclou una selecció d’obres conservades al Fons Enric Morera de la Biblioteca de Catalunya.

Dividida en tres àmbits, l’exposició evidencia que, més enllà de la seva repercussió en el món sardanista, Morera fou un compositor versàtil i prolífic, esdevenint un referent de la identitat musical catalana.

Imatge: retrat d’Enric Morera per Ramon Casas, (1897-1899?), MNAC

Tríptic

Vídeo

Tornar